БГ Денсър:

Лира Денс е родена на 28-ми май 2007 година като плод на една голяма любов и страст към танцовото изкуство, естествено продължение на дългогодишна сценична танцова дейност. Искрата е запалена в детски ансамбъл „Росна китка“, едно въплъщение на искреност и щастливото детство. Създаването на школата се подклажда и от страстта на кубинската салса, където Лорета Димитрова среща своя партньор и съмишленик Ангел Бобев. Любознанието отвежда двойката в родината на салсата и прекосявайки цяла Куба, изучавайки културата, музиката, инструментите и танците на кубинския народ, открива една духовност, усмивка и радост, един щастлив свят, където няма материални стремления. Превратът, на който са свидетели става причина за първият им танц – „Аньоранса пор ла конга“.
Зарядът се разпалва и привлича своите първи съмишленици, които не спират до тук. Преоткриват лазурния бряг на Доминиканската Република, бурите и стихиите на дивата природа, под звуците на които хората пеят и се веселят. След това ги връхлитат атентатите в Индия, където се ражда неповторимият танц „Пунджаби“, завладял медиите на Северна Индия. Религия, спокойствие, бедност и духовност, индийската култура контрастира с огнените испански ритми, чест, гордост и темперамент на Барселона. На турнето в Барселона представят „Кюстендилският бръснар“ – забавен, темпераментен, хумористичен микс от салса и български фолклор.
Бурята стихва, за да се роди нов живот – слънчев, лъчезарен и осеян с детски усмивки и безгрижието на италианската „Тарантелла“.

Така медиите обрисуват школа по танци „Лира Денс“ след авторския спектакъл на танцовия ансамбъл. Но историята не спира до тук. Три години по-късно се създава детски танцов състав и много скоро още първите танцьори в него стават любимци на публиката в България и международни фестивали и конкурси. Така в школата се развиват както танци за деца, така и се обновява репертоара на танцовия ансамбъл за възрастни.

От 2019 г. първите си изяви на сцена имат и малките музиканти в школата, с което тя се превръща в едно красиво музикално-танцово средище на изкуства в слънчевата зала сред красивата природа на парк „Заимов“.