Fusion_Lira

Fusion by Lira Dance, Bulgaria, www.liragroup.eu

Снимков албум на танцов спектакъл „Фюжън“ в галерията във FB.

Генерални спонсори на спектакъла:

2.DB-SCHENKER_4c_M

3.Raicommerce

Партньори и медийни партньори:

9.bgdancer_logo

7.ARTUALNO

Print

6. Bulgarianhistory.org

1.-Getlokal

4. Ipsos

Лира Денс представи „Фюжън“ – светът на един танц без граници! 5-ти юни 2014 г.


„Фюжън“ – един спектакъл на новаторските идеи, пресъздаващ по модерен и впечатляващ начин уникални хореографии в съвременен стил, съчетавайки латино танци, танци на народите и, разбира се, български фолклор.

В далечната 2007 г. страстен кубински мачо се среща с темпераментно българско момиче. Спорът завежда младата двойка в Куба по време на реформата, където девойката е запленена от чувствеността на кубинските ритми. Вдъхновени и окрилени те се връщат и създават своя слънчев свят на чистота и красота, когато като чума върху им връхлитат старите догми и закостенели порядки. В търсене на истината пътят им минава през невероятната страна на душевен мир Индия, която ги дарява с нова надежда, нежност и съвършен мироглед, темпераментната испанска гордост и воля за отстояване на идеите, лежерната и жизнерадостна Италия, която смекчава острия нрав, за да постигнат хармония и вплетат в едно традиции и модернистични идеи. Светът на един танц без граници, представен с много труд и любов от танцьори и хореографи – светът на „Фюжън“!

06.06.2014 г. BTA:

„В дъждовна София днес не е нито тъжно, нито мрачно! Времето над столицата е сияйно и слънчево, изцяло подвластно на ритъма и устрема на първия авторски спектакъл на ансамбъл Лира Денс с художествен ръководител Лорета Димитрова. Един спектакъл на новаторски идеи, пресъздаващ по модерен и впечатляващ начин уникални хореографии в съвременен стил, съчетавайки латино танци, танци на народите и, разбира се, български фолклор. Концертът на младата формация взриви салона на кинотеатър „Освобождение“. Публика и танцьори съпреживяха заедно, случващото се на сцената. Границата между танцьори и зрители изчезна – залата загуби своите реални очертания, Негово Величество Танцът властваше в душите на всички.

28.05.2014 г. Getlokal Впуснете се в танцов „Фюжън“:

От Getlokal  винаги търсим най-интересните събития в страната, тези които ще повдигнат настроението ви и ще ви вдъхновят да се впуснете в нови дейности и да се запалите по някое ново занимание.

С настъпването на лятото и многото партита, които съпровождат топлите дни няма как да ви се размине желанието за танци. Не че през останалото време от годината не ни се танцува, но слънцето и доброто настроение вървят ръка за ръка с танците и затова днес решихме да си поговорим за танци.

Ако ви се гледа нещо наистина интересно, впечатляващо и изключително вдъхновяващо непременно трябва да посетите „Фюжън” спектакълът на Лира Денс. Той ще се състои на 5 юни, от 19.30ч в Кинотеатър „Освобождение”.  По изграждането му са работили 5 хореографи, а самият спектакъл е невероятно съчетание 15 уникални, различни от всичко, което може да си представите, творби. Всяка от тях е авторска, така че няма начин да сте ги гледали където и да е другаде.

Всъщност „Фюжън” е отражение на характерът на „Лира Денс”, които имат изключително модерно и ново виждане за изкуството на танца. Школата „Лира Денс” от основаването си се базира на съчетанието между кубинска салса и българско хоро. И това не е случайно – основателите Ангел Бобев и Лорета Димитрова се занимават съответно със салса и български народни танци. Тяхната основна цел е да развиват танца и да обогатяват характера му като внасят елементи от развитието на това изкуство в другите страни. За тази цел те пътуват на страшно много места, а ние като любители на пътешествията изключително много харесахме. След всяко от пътуванията си те донасят по частичка от духа на танците н аразличните култури и така сглобяват уникалния характер на своя танц.

„Лира Денс” си имат както професионален екип, така и самодеен ансамбъл, всеки от които жъне успехи в сферата си. За своите авторски хореографии „Лира Денс” печели две трети места през 2010 г. и 2011 г. в „Конкурс за голямата танцова награда на София“, а през 2013 г. – второ място и награда на публиката в категория „Характерни танци“ в същия конкурс. Професионалните танцьори на школата може да видите в едни от най-известните родни телевизионни шоута.

Самодейният ансамбъл на „Лира Денс” е любимец на родната публика и участва в много латино конгреси и международни фолклорни фестивали – в Куба октомври 2007 г., Доминиканската република – май 2008 г., Индия – ноември 2008 г., Барселона – юли 2010 г., Германия 2011 г., Гърция – 2011 г., Охрид 2012 г., Римини Италия 2013 г. А през септември тази година предстои турне на ансамбъла на о.Тасос. Освен всичко това, от миналата година, самодейният ансамбъл е член на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.

Няма как да не си спомняте голямата инициатива по стартирането на най-голямото българско хоро, която започва на олимпийския стадион в Берлин през 2011 с 2000 български танцьори. Тази инициатива също не остава подмината от „Лира Денс”, които заедно с Елица Тодорова са основните ѝ подстрекатели.

Така че, ако имате нужда да видите нещо ново и интересно и да се вдъхновите, отделете една от летните си вечери, за да посетите „Фюжън” на 5 юни.

14.05.2014 г Артуално инфо: Интервю с Лорета Димитрова – хореограф на танцов ансамбъл „Лира Денс“.

Цялото интервю четете в раздел Хореографи – Лорета Димитрова.

04.05.2014 г. БГ Денсър: „Фюжън“ не просто спектакъл, а сливане и вплитане на човешки съдби, страст, емоция малката приказка на един ансамбъл и неговите създатели в търсене на традициите, бита и културата на народите.

По своята същност „Фюжън“ е приказка, която разкарва за историята на една танцова школа, възникването и, идеите, които ражда, пътищата, които изминава, търсейки красотата и истината, сблъсквайки се с реалността и  пошлостта, за да изгради своята уникалност като стил, възгледи и идеали.

Спектакълът може да гледате на 5 юни 2014 год., от 19:30 часа в кинотеатър Освобождение (бул. Мария Луиза 106).

Спектакълът „Фюжън“ пресъздава различни светове и култури, които по уникален начин се вплитат в темперамента на българската традиция и фолклор.

„Лира Денс“ е родена като плод на една голяма любов и страст към танцовото изкуство, естествено продължение на дългогодишна сценична танцова дейност. Искрата е запалена в детски ансамбъл „Росна китка“, едно въплъщение на искреност и щастливото детство. Създаването на школата се подклажда и от страстта на кубинската салса, където Лорета Димитрова среща своя партньор и съмишленик Ангел Бобев. Любознанието отвежда двойката в родината на салсата и прекосявайки цяла Куба, изучавайки културата, музиката, инструментите и танците на кубинския народ, открива една духовност, усмивка и радост, един щастлив свят, където няма материални стремления.

Зарядът се разпалва и привлича своите първи съмишленици, които не спират до тук. Преоткриват лазурния бряг на Доминиканската Република, бурите и стихиите на дивата природа, под звуците на които хората пеят и се веселят. След това ги връхлитат атентатите в Индия, където се ражда неповторимият танц „Пунджаби“, завладял медиите на Северна Индия. Религия, спокойствие, бедност и духовност, индийската култура контрастира с огнените испански ритми, чест, гордост и темперамент на Барселона.

Бурята стихва, за да се роди нов живот – слънчев, лъчезарен и осеян с детски усмивки и безгрижието на италианската тарантелла.

В далечната 2007 г. страстен кубински мачо се среща с темпераментно българско момиче. Спорът завежда младата двойка в Куба по време на реформата, където девойката е запленена от чувствеността на кубинските ритми. Вдъхновени и окрилени те се връщат и създават своя слънчев свят на чистота и красота, когато като чума върху им връхлитат старите догми и закостенели порядки. В търсене на истината пътят им минава през невероятната страна на душевен мир Индия, която ги дарява с нова надежда, нежност и съвършен мироглед, темпераментната испанска гордост и воля за отстояване на идеите, лежерната и жизнерадостна Италия, която смекчава острия нрав, за да постигнат хармония и вплетат в едно традиции и новаторски идеи.

Светът на един танц без граници, представен с много труд и любов от танцьори и хореографи– светът на „Фюжън“!

18.03.2014 г. Българска история: „Как млади хора съживяват фолклора чрез танца си“.

Sunflowers