Violley duo

Дует „Лира Денс“ е създаден от сестрите Ралица Бобева и Яница Бобева.

Едва шестгодишни двете деца постъпват в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ гр.София, специалност „Цигулка“ с педагог г-жа Лидия Радионова.

От 3 годишни изучават класически балет, характерни танци и български народни танци.

На 6 г. Ралица е приета и в Детски радио хор към БНР. Ангажиментите нарастват, но музикалният талант на Ралица е потвърден от педагози на няколко нива и родителите и поемат отговорно по пътя на музиката, следвайки всички нейни ангажименти и уроци по пеене, солфеж и цигулка, като умело ги съчетават с часовете по танци, които пък са приоритет на по-малката и сестра Яница.

През 2015 г. Ралица Бобева и Лорета Димитрова са гости в предаването „Талантливите българчета“ по bTV.

Ралица Бобева 11 г.

Изпитна година 2020 и подготовка за приемните изпити в 5-ти клас, Национално музикално училище „Любомир Пипков“ гр.София

Огромен 6 месечен онлайн труд, любов и търпение по време на пандемия на детето и музикалния педагог г-жа Лидия Радионова, което даде този прекрасен плод. Благодарности и за корепетитора г-жа Мариела Димитрова.
Второ място в Национален конкурс „Път към славата“ 2021

Anatoli Komarowski Konzert Nr.2 Allegro giocoso

Тежката пандемия Covid19 заварва дуета на прага на важни държавни изпити и осуетява подготовката им за квалификациите в Световното танцово първенство в Рим, Италия. Двете деца не губят кураж, а напротив. Репетициите по балет и цигулка продължават онлайн в домашна среда под грижите на техните музикални и танцови педагози.

На връх Великден те решават да повдигнат духа и на своите съграждани, като изнасят Празничен Великденски концерт под наслов “Остани си в къщи!”

Oskar Rieding, Concerto violin Op.35, mov.2

„Палави муцунки“ – хореография Лорета Димитрова.

2019 Второ място на 4th International Festival of Grand Dance Academy.

2020 Трето място на Dance World Cup Bulgaria и квота за финалите на Световното танцово първенство в Испания.

2021 Трето място в IX Национален конкурс „Път към славата“.

2021 Първо място в Международен конкурс „Вълшебен свят“.

2021 Девето място на финалите на Световното танцово първенство Dance World Cup England.

Танцът е по идея на тяхната майка и личен хореограф Лорета Димитрова и пресъздава моментите, в които неразделните сестрички се спречкват по детски, след което отново са заедно в игри и танци.

„Зорба“ – хореография Анатолий Клочков, постановка Лорета Димитрова.

2019 Второ място на 4th International Festival of Grand Dance Academy.

2020 Златен дебют за характерен танц на VIII Национален конкурс „Път към славата“.

2020 Приз за отлично представяне на VIII Национален конкурс „Път към славата“.

2021 Първо място в IX Национален конкурс „Път към славата“.

Танцът получава голямо признание от членовете на журито, част от които бивши и настоящи преподаватели в Большой театр. Постановката е дело на Лорета Димитрова, но лично хореографът на танца Анатолий Клочков проследява развитието и’ и дава ценни насоки.

Вариация на купидончето от операта „Дон Кихот“ в изпълнение на Яница Бобева, 8 г. – постановка Галина Сребрева.

2020 Трето място на VIII Национален конкурс „Път към славата“.

2020 Награда на Руски културно-информационен център.

Яница готви вариацията за квалификациите за Световния конкурс Dance World Cup 2020. Една седмица преди квалификациите, на 8-ми март в България обявяват Епидемиологична обстановка и затварят всички зали и училища. Вариацията ще се съзтезава онлайн през октомври 2020 г. А през новия сезон Яница и нейния педагог имат амбиции за по-сложна варианция, с която тя да участва в конкурса 2021 г.

Duet Lira Dance

В проект: Тарантелла Неаполитана, музикален запис Ралица Бобева, Яница Бобева, Лидия Радионова, идея: Лорета Димитрова, хореография: Анатоли Клочков, постановка: Анатоли Клочков – танц, Лорета Димитрова – танц, Лидия Радионова – музика.

По идея на хореографа на „Лира Денс“ Лорета Димитрова, танцът се готви за участие в Dance World Cup 2022 в Испания. Една по-различна Тарантела, с която българският отбор иска да надгради характерния танц и покаже своите музикални способности, като изсвири на живо музиката за своя танц.