Лорета Димитрова, хореограф, преподавател по български танци, главен художествен ръководител на Лира Груп Денс Къмпани

„Благодарна съм на моите учители доц. Петър Григоров, доц. Йордан Янакиев, г-н Димитър Манов, г-н Емил Генов, г-н Васил Вълчев, г-н Анатолий Клочков, г-жа Здравка Стефанова, г-н Цветан Ценов, г-н Чавдар Крумов, прекрасните Мария и Памбос, г-н Анхел Лопес“.

Loreta Dimitrova ChoreographerЛорета Димитрова – главен художествен ръководител, хореограф по български народни танци.

БТА: „България разтърси олимпийския стадион в Берлин“

е едно от многото заглавия, заляли медиите в цял свят. През 2011 г. Лорета Димитрова е създател и хореограф на композицията от 2000 българи, които танцуват с Елица Тодорова на Олимпийския Стадион в Берлин, Германия, излъчена директно в ефира на над 200 международни ТВ. Събитието е подготвяно в продължение на три месеца, като за целта танцьори на Лира Денс са обучени за водачи на масовката.

През март 2016 г. Лорета Димитрова е наета да подготви хореографията и композицията на българската делегация в Световен фестивал на културата, гр.Делхи, Индия.

Най-мащабното по рода си събитие, с големина на сцената колкото 6 футболни игрища, над 3000 участника от цял свят и 4,5 милиона зрители.

Май 2016 г. сп.“Жената днес“ – „Лори и летящото килимче“ – интервю с г-жа Лорета Димитрова за двата мащабни проекта четете цялото интервю в списанието

Лорета Димитрова е родена през 1970 г. в гр.София. Образование: Технически Университет София 1994 г, Датски Колеж по Мениджмънт и Маркетинг 1996 г., СДК „Българска народна хореография“ 2012 г.
Танцьор и солист в ансамблите: „Росна Китка“ и „Представителен ансамбъл София“ от 1977 до 1989 г. при доц. Петър Григоров, и от 1989 до 2000 г при г-н Димитър Манов. Мастър клас по кубинска салса на Анхел Лопес от 2000 до 2003 г. и Памбос Денсинг Център от 2003 до 2006 г. Обучение в Куба – 2006 г. и в Доминиканска Република 2007 г.

Изучава:
Български, сръбски, гръцки и румънски народни танци – Балканфолк 2007 г., 2008 г. и 2009 г. при Емил Генов, Владимир Мутавджич, Аикатерини Лулуди и Мариус Урсу.
Характерни танци при Анатолий Клочков в Росна китка и Лира Денс.
Аржентинско танго при Чавдар Крумов – София Танго.

Lori-Uchiteli

Авторски танци в Лира Денс:

2008 г. „Елица“ – български фолклор, съвместен проект с Елица Тодорова и Стунджи.
„Кюстендилския бръснар“ – кубинска салса с елементи от български фолклор.
„Пунджаби“ – доминиканска бачата с индийски мудри – печели първо място във Punjab International Folklore Dance Festival и трето място в категория „Характерни танци“ в конкурс за „Голямата танцова награда на София 2010“.
2009 г. „Слънчогледи“ – обработен български фолклор с австралийски аборигенски елементи.
2010 г. „Янка Софиянка“ – български фолклор, съвместен проект с Александър Александров – Алекс.
„Съдба“ и „Дай ми ръка“ – кубинска салса за юбилейния концерт „Съдба“ на  Мими Иванова и Развигор Попов.
„Тифлис“ – аржентинско танго с фолклор.
„Бяла Коледа“ и „Cha-cha around the world“ – детски латино танци.
2011 г. „Пустоно лудо и младо“ и „Брала мома Ружа цвете“, съвместен проект с Елица Тодорова и Стоян Янкулов за предаването „Полет над нощта“ по БНТ.
„Фюжън“ – салса с български фолклор.
„Шопите“ – български фолклор.
2013 г. „Копчета“- български фоклор, създаден за 4-ти Национален преглед на ЦИОФФ България.
2014 г. „Розета“ – български фолклор.
2015 г. „Караван“ – латино танц.
При създаване на танците си и работи с известни български хореографи от Златното поколение на България. Постановчик е на танците „Любовта на ратая“ и „Крайдунавска импресия“ на Румян Занев, „Игри край Струма“ и „Варненски танц“ на Димитър Манов, „Шопи“ на доц. Красимир Петров, „Зорба“, „Тарантела“ и „Четири моми и един юнак“ на Анатоли Клочков.

Lori-Punjabi

През 2018 г. основава детски танцов състав към „Лира Денс“ и създава танците:
2019 г. „Севернячета“
2020 г. „Палави муцунки“
2021 г. „Ситно Влашко“
За кратко време децата жънат медали на наши национални и международни конкурси. А за своята отдаденост, любов и прекрасни детски творби получава признание:
2021 г. „Диплом за висок професионализъм“ категория „Характерен танц“ от IX Национален конкурс „Път към славата“.
2021 г. „Благодарствен диплом за принос към танцовото изкуство“ от Международен детски фестивал „Вълшебен свят“.
2022 г. „Диплом за висок професионализъм“ категория „Фолклор“ от X Национален конкурс „Път към славата“.

Lori_Horeografi2

Берлин е само един от съвместните проекти на Лорета Димитрова с Елица Тодорова. По създаване танци по музика на известни български артисти работи със Стоян Янкулов, Александър Александров – Алекс, Мими Иванова и Развигор Попов.

Lori_Artisti

Сценарист и режисьор на четири благотворителни спектакъла „И-БРЕ“ на випуск Българска хореография, удостоени с благодарствено писмо от г-жа Даниела Бобева – Заместник министър председател по икономическото развитие. Сценарист и режисьор на два авторски спектакъла на ансамбъл „Лира Денс“ – „Фюжън“ 2014 г. и „Грозното патенце“ 2015 г.. Носител на множество грамоти и награди от Конкурс за Голямата танцова награда на София, препоръки от международни компании за организиране на ивенти, обучения, тийм-билдинги.

Lori-Gramoti

14.05.2014 г Артуално инфо: Интервю с Лорета Димитрова – хореограф на танцов ансамбъл „Лира Денс“.
– Г-жо Димитрова, остава по-малко от месец до премиерата на първия авторски спектакъл на Танцов ансамбъл „Лира Денс“ – „Фюжън“. Сигурно сте в трескава подготовка за него, как вървят репетициите?
– Да, факт е, че времето никога не стига и колкото повече работим, толкова повече искаме да подобрим нещата. Вече сме в етап, в който спектакълът придобива своя завършен вид, танцьорите са все по-спокойни и все по-уверени в изпълнението си, нетърпението нараства.
– Как се зароди идеята за спектакъла?
– Преди “Фюжън” направих три благотворителни спектакъла – “И-БРЕ”, съвместно с моите колеги с цел всеки от нас да разкаже своята малка история на приятели и почитатели. Работата с тях ми носи удоволствие, но ние сме доста различни – всеки има своя специфичен почерк и творчески стил. Същевременно с това, стъпка по стъпка, Лира Денс изгради свой авторски репертоар, което ме подтикна да предприема смелата крачка, макар и в крехка възраст на ансамбъла, да опитам да го покажа самостоятелно.
– Каква е историята? Разкажете ни накратко.
– Историята е на двама млади, влюбени в танца, но и полярно различни характера, които по свой уникален начин се противопоставят и същевременно допълват до пълен синхрон. Всеки изразява себе си, много емоционално, но заедно с това тази енергия прераства в ядро, което въвлича в заряда си много други съдби. В търсене на своя път, стил, място и идеали, Лира Денс преминава през много перипети, за да достигне до това пълно сливане и преливане, където различията носят допълване, а страстта разпалва пожар на сцената.
– Кои са основните „виновници“ – хореографи, които направиха „Фюжън“ реалност?
– Основните виновници за „Фюжън“ сме аз и моите танцьори. Хореографите, които ни подкрепиха, са известни и доказани български и чуждестранни творци, смея да твърдя най-добрите в своя танцов жанр. Надявам се заслужено да оправдаем доверието им, а на 5-ти юни лично ще ви ги представя.
– Колко танцьора участват в спектакъла?
– Започнах да губя бройката, защото работим в две зали на 3 екипа, но около 40-45 човека. Съствът се мени до последно, имахме някои травми – обичайното за няколкомесечна подготовка, размествания в танците, в последния момент се включиха и бивши танцьори на школата, които изявиха желание за участие.
– Как протекоха репетициите?
– В началото беше трудно, докато разпределим графиците по зали и хореографите, които работят със съответните хора по отделните танци. Имаше доста размествания, но като млади и мобилни хора, бързо съобразявахме ситуацията, създадохме работни екипи, разпределяхме си задачите. Тук е мястото да благодаря на момичетата от Управителния съвет на ансамбъла – Екатерина Стоянова, Камелия Виденова и Антония Минева, които бяха денонощно до мен и гъвкаво реагираха на всяка нова задача, било то по репетиции в залата, реклама, ПР, създаване на ивент, плакати, брошури. Вторият преломен момент беше да се определи окончателния състав по танци, защото в началото всички репетираха всичко и беше необходимо време докато селектираме най-подходящите за всяка роля. Макар че имах предварителна селекция, мога да кажа, че доста хора ме изненадаха и то приятно с това че влязоха в по-сложни танци, благодарение на упорит труд и то извън залата, лична самоподготовка. Когато работиш с интелигентни и отговорни хора, макар и непрофесионалисти, нещата се случват. Това е генералният извод, който си направих за тези 5 месеца усилен труд.
– Запознайте ни с дейността на Танцов ансамбъл „Лира Денс“.
– Лира Денс има за цел да преподава различни жанрове танци, като обучаваме и хора на ниво любители, добрите от които след години влизат в ансамбъла. Освен това към школата работи и професионална формация за шоу програми с танцьори, завършили хореографско училище. Това, което ни прави по-различни е, че ние търсим развитието на танцьорите не еднопосочно, а напротив – опитваме се да ги обогатим с движения от фолклора на различни страни. Дори в екзерсиса си имаме микс от бългаски екзерсис, характерен екзерсис и някои важни за латино танците движения, които раздвижват раменете и корпуса. При нас идват търсещи, млади и амбициозни хора, с по-нестандартно мислене, които се интересуват от културата и на други страни по света.
– Инженер сте по образование. Работите ли в тази сфера или изцяло сте се посветили на танцовото изкуство?
– Всъщност съм завършила не само Технически университет, но и Датски колеж по маркетинг и мениджмънт и да – работя по специалността си „Маркетинг и медия планиране“. Обичам професията си не по-малко от тази на хореограф. И двете дейности са творчески. Дали ще създадеш художествено произведение, или ще достигнеш по оптимален начин чрез рекламата си до  аудиторията, не са два коренно различни процеса от гледна точка на комуникация с публиката – трябва да я познаваш, да уловиш вкуса и, да бъдеш на една вълна с нея, било то зад екрана или в концертната зала.
– Какво е за Вас танцът?
– Здраве и начин на живот, а може би донякъде и съдба.
– Кои танцови стилове владеете?
– Специалността ми е български танци. Освен тях се занимавам с карибски танци, имах удоволствието да уча и аржентинско танго при най-добрите преподаватели от „София Танго“, както и, разбира се, характерни танци при корифея в жанра – г-н Анатоли Клочков.
– А кой от тях е най-любимият Ви и защо?
– „Лира Денс – страстта на кубинската салса или темперамента на българското хоро“– все още това е слоганът ни и до днес не съм успяла да избера между тях. 🙂
– Пожелайте нещо на читателите на артуално инфо?
– Може би е тривиално, но ние танцьорите си пожелаваме и ценим най-много здравето. А за да го имат – нека по-често да танцуват, да посещават парковете и планините. Да имат време за изкуство и култура, да пътуват повече по света и да се обогатяват с характерните културни черти на различните народи.